За агресията на децата > Всичко за агресията

Всичко за агресията

АГРЕСИВНОТО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ДЕЦАТА

  • За малките деца не е лесно да контролират чувствата си. Когато са ядосани, те блъскат и удрят, защото не владеят по-добър начин да изразят чувствата си. Но макар и бавно, повечето деца усвояват приемливи начини да изразяват чувството си на гняв. Ако продължават да използват за това само юмруци и ритници, те може би се нуждаят от специална помощ.
  • Агресивното поведение е своеобразен вик за помощ на детето, за внимание към неговия вътрешен свят, в който се е натрупало прекалено много разрушителни емоции, с които то няма сили да се справи само.

ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ

   Всяко поведение има своя цел.

   Ако децата не могат да задоволят нуждите си по позволените начини, те ще опитат други начини да ги постигнат. Вие може да потърсите причината за проблема, като се запитате, какво постига детето чрез непозволените постъпки. Наблюдавайте кога и къде се проявяват те. Размислете над това, какво се случва в живота на детето Ви. Потърсете отговори на въпросите :

  • Дали не очаквам твърде много или твърде малко от детето си?
  • Дали му показвам колко го обичам?
  • Дали дисциплинарните методи не са твърде сурови?

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ДА ПОТЪРСИТЕ ПОМОЩ!

   Някои деца имат по-големи проблеми с агресивното поведение от други. Ако държанието на детето Ви е такова продължително време и в по-тежка форма, създава проблем в детската градина или в други организирани форми и като следствие предизвиква физически атаки към деца или възрастни, се консултирайте с педиатър.

   Заедно можете да установите къде е коренът на проблема и да решите дали е необходим детски психолог или психиатър. Ако детето има нужда от консултация, е облекчение да знаете, че не е нужно да се справяте с проблема съвсем сами.